October 25, 2008

GPS geotagger som fungerer med RAW filer

Før man drar ut i verden med kamera i sekken, kan det være morsomt å skaffe seg inspirasjon ved å sjekke hvilke bilder andre har tatt i området man skal dra til. Det kan også være artig å sjekke om andre har tatt et og annet mesterskudd rett rundt hjørnet, noe som kan gi inspirasjon til en liten lokal fotovandring.

På de store nettsteder for deling av foto sånn som Flickr og PicassaWeb, er det mulig å sjekke hvilke bilder andre har lagt ut i området. Sjekk f.eks. hvilke bilder som er lagt ut på området ved Akershus Festning i Oslo på Flickr.

Plassering av bilder på kart
På Flickr og PicassaWeb er det enkelt å dra bilder inn i kartet og plassere dem akkurat der de ble tatt, men da ligger informasjonen kun i de bilder som er lastet opp på nettet.
Det beste ville være at geodata også ligger i den RAW filen, som er utgangspunktet for de jpg filer som ligger på Flickr.
Det er nemlig mulig å legge GPS data inn i selve bildefilens metadata, sammen med data som f.eks. eksponering, lukketid, blende, ISO osv.

GPS hardware
Det finnes kameraer som har GPS innebygget, men det er absolutt ikke normalt. Det finnes også små GPS enheter som gjør det mulig å synkronisere GPS informasjonen i et eget program i etterkant.
Hvis man ikke har en sånn ekstern GPS enhet, finnes det programmer hvor man manuelt kan legge GPS geodata inn i bildefilens metadata.
Alle sånne programmer håndterer som minimum jpg filer, men programmer som håndterer RAW filer sånn som f.eks. Adobe Digital Negative formatet (DNG), er mere sjeldne.

GPS geotagger programmet GeoSetter
Programmet GeoSetter har akkurat det som skal til for å legge GPS geodata inn i RAW filer som f.eks. DNG (Adobe), CRW, CR2 (Canon), NEF (Nikon) pluss en rekke andre formater fra de andre store kameraprodusenter. En komplett liste over filformater som støttes kan ses på GeoSetter sin nettside.

Oppdatering av metadata i Lightroom
Når geodata er lagt inn i Raw filene, må endringene i metadata oppdatres i Lightroom. Velg de filer som du har fått tilføyet geodata i Lightroom, høyreklikk på filene og velg "Metadata -> Update DNG Preview & Metadata...".

Eksporter bilder med Geodata til Flickr
Når man eksporterer bilder til Flickr som har geodata liggende i metadata, har man formentlig lyst til at bildene plaseres på verdenskartet automatisk. For at dette skal fungere, må man må manult aktivere funksjonen i kontoinnstillingene!
Gå til "You -> Your Account -> Privacy & Permisions" og endre verdien "Import EXIF location data" fra "No" til "Yes". Eller gå direkte til Flickr siden.

Geotag FØR redigering i Photoshop
GeoSetter fungerer ikke med PSD filer, det er derfor viktig å geotagge RAW filene før de bearbeides i Photoshop.

Happy Geotagging :)

October 8, 2008

Del Blogspot artikler på Facebook

Lurer du på hvordan du kan lage en link som lar besøkende dele din Blogspot artikkel på Facebook?

Logg inn på blogger.com og gå til "Utforming". Klikk på "Rediger HTML".
Det første du bør gjøre er å ta en sikkerhetskopi av malen ;)
Huk av i boksen for "Utvid widget-maler" og finn følgende sted i koden:
<div class='post-body entry-content'>
<data:post.body/>
<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>


Legg følgende kode inn rett etter avsnittet:

<!-- Start "Del på Facebook" -->
<a expr:href='&quot;http://www.facebook.com/share.php?u=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'>
<img alt='' src='http://i485.photobucket.com/albums/rr211/mortenprom/share-facebook-white-background.gif' style='border:0px;' title=''/>
</a>
<!-- Slut "Del på Facebook" -->


Eksemplet vil gi deg et facebook ikon som er optimert for lyse bakgrunner. Hvis bloggen din har mørk bakgrunn kan du bruke denne koden i stedet:

<!-- Start "Del på Facebook" -->
<a expr:href='&quot;http://www.facebook.com/share.php?u=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;title=&quot; + data:post.title' target='_blank'>
<img alt='' src='http://i485.photobucket.com/albums/rr211/mortenprom/share-facebook.gif' style='border:0px;' title=''/>
</a>
<!-- Slut "Del på Facebook" -->


Lagre HTML malen og du får et Facebook ikon rett etter alle dine Blogspot artikler :)